Gratis verzending binnen NL&BE
Levering binnen 1-5 werkdagen
Op Bol beoordeeld met een 8,9.

Hoe Lang Mag Je Staand Werken?

Een persoon staat op een mat voor een bureau en werkt aan een computer. Het bureau is verstelbaar en staat op een hogere stand dan gebruikelijk, zodat de persoon comfortabel kan werken terwijl hij staat. De persoon draagt comfortabele schoenen en heeft een ergonomische houding, met rechte rug en ontspannen schouders. Op de achtergrond is een raam te zien met uitzicht op bomen en een blauwe lucht.

Staand werken wordt steeds populairder, vooral omdat het gezonder lijkt dan urenlang zitten. Maar hoe lang kun je eigenlijk staand werken zonder je gezondheid te schaden? En hoe kun je staand werken gezond houden?

Hier moet je rekening mee houden bij staand werken:

  1. Afwisseling: Staand werken is gezonder dan zitten, maar je moet wel afwisselen. Experts raden aan om niet langer dan 2 uur achter elkaar te staan. Neem daarom regelmatig pauzes waarin je gaat zitten of bewegen.
  2. Juiste houding: Als je staand werkt, is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Houd je rug recht, je schouders ontspannen en je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Als je een verkeerde houding aanneemt, kun je last krijgen van je rug, nek en voeten.
  3. Goede schoenen: Goede schoenen zijn essentieel als je staand werkt. Kies voor schoenen met een goede ondersteuning en demping. Zo voorkom je dat je voeten pijn gaan doen en kun je langer staan.
  4. Anti-vermoeidheidsmat: Een anti-vermoeidheidsmat kan helpen bij het staand werken. Dit is een mat die speciaal ontworpen is om de druk op je voeten en rug te verminderen. Zo kun je langer staan zonder vermoeid te raken.
  5. Sta bureau: Als je staand werkt, kun je het beste een sta bureau gebruiken. Dit is een bureau dat je kunt verstellen in hoogte, zodat je kunt afwisselen tussen staan en zitten. Zo voorkom je dat je te lang achter elkaar staat en verminder je de belasting op je lichaam.
  6. Bouw het langzaam op: Als je begint met staand werken, bouw het dan langzaam op. Begin met korte periodes van staan en bouw dit geleidelijk op. Zo kan je lichaam wennen aan de nieuwe houding en voorkom je overbelasting van je spieren en gewrichten.
Afbeelding van een verstelbaar bureau dat zowel zittend als staand werken mogelijk maakt. Het bureau heeft een elektrische of handmatige verstelbare hoogte-instelling en er staan een computer, monitor, toetsenbord en muis op.

Conclusie

Hoe lang je staand kunt werken hangt af van verschillende factoren, zoals afwisseling, houding, schoenen, anti-vermoeidheidsmat en sta bureau. Bouw het langzaam op en neem regelmatig pauzes om te zitten of te bewegen. Zo kun je staand werken gezond houden en verminder je de kans op rug-, nek- en voetklachten.

Meer blogs lezen: