Livegang nieuwe webshop – hoge kortingen!

Shop nu

4.6/5uit meer dan 500 reviews op TrustPilot

5 april 2025

Hoe lang gaat een bureaustoel mee?

Elke dag zit je urenlang op je bureaustoel; thuis achter je bureau of op kantoor tijdens lange werkdagen. Je vertrouwt erop dat je stoel jou optimaal ondersteunt en comfortabel laat werken. Maar net als andere meubels heeft ook een bureaustoel geen eeuwig leven. Misschien merk je dat hij wat minder comfortabel zit, of hij kraakt ineens bij elke beweging. Je vraagt je dan af: hoe lang gaat een bureaustoel eigenlijk mee? 

Bas Kuiper

Bas Kuiper

hoe lang gaat bureaustoel mee
  • Ruime bedenktijd van 90 dagen

  • Levertijd binnen 1-5 werkdagen

  • 4.6/5 (uit meer dan 500 reviews) op TrustPilot

  • Gratis verzending binnen NL & BE

In dit artikel vertellen we precies wanneer jouw bureaustoel aan vervanging toe is en hoe lang je normaal gesproken plezier kunt hebben van een goede bureaustoel.

Wat is de gemiddelde levensduur van een bureaustoel?

Een bureaustoel die voldoet aan de Arbowet gaat gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar mee. De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) zorgt ervoor dat jij gezond en veilig kunt werken. Het stelt eisen aan de inrichting van je werkplek, waaronder je bureaustoel.

Een bureaustoel moet onder andere goed verstelbaar zijn in hoogte en diepte, rugleuning en armleuningen moeten aanpasbaar zijn, en het materiaal moet voldoende comfort en steun bieden.

Door aan deze eisen te voldoen, voorkom je lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn en kun je comfortabel werken. Hoewel je met goed onderhoud soms nog wat langer van je stoel kunt genieten, is het verstandig om na 10 jaar te kijken naar vervanging om te zorgen dat je altijd goed en gezond blijft zitten.

Signalen dat een bureaustoel aan vervanging toe is

Als je bureaustoel slijtage vertoont, zul je dit al snel merken tijdens het werken. Er zijn enkele duidelijke signalen die aangeven dat je stoel waarschijnlijk aan vervanging toe is. Herken je een van de onderstaande punten? Dan is het tijd om je stoel kritisch te bekijken.

  • Je stoel kraakt en piept: als je bureaustoel bij iedere beweging kraakt of piept, kan dit betekenen dat de mechanische onderdelen slijten of beschadigd zijn.
  • De bekleding raakt versleten: zichtbare slijtageplekken, scheuren of afbladderende stof geven aan dat de stoel intensief gebruikt is en minder ondersteuning biedt.
  • Verstelmechanismen werken niet meer goed: als je stoel niet meer goed verstelbaar is in hoogte, diepte of armleuningen, kan dit leiden tot ergonomische klachten.
  • Minder zitcomfort: merk je dat de stoel minder comfortabel is dan vroeger, zoals minder stevige zitkussens of onvoldoende rugsteun, dan is dit vaak een teken van slijtage.
  • Instabiliteit: als je stoel wiebelt of niet stabiel staat, is er waarschijnlijk slijtage aan het onderstel of aan de wielen.

Wanneer je één of meerdere van deze signalen herkent, is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe stoel. Zo blijf je ergonomisch werken en voorkom je klachten.

Bepalen of een bureaustoel vervangen moet worden

Twijfel je nog of jouw bureaustoel echt vervangen moet worden? Dan zijn er drie belangrijke punten die je kunt controleren om hierover duidelijkheid te krijgen. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een vervangbaar onderdeel

Kijk eerst goed of het probleem te maken heeft met een onderdeel dat gemakkelijk vervangen kan worden. Denk aan versleten armleuningen, kapotte wieltjes of een beschadigde bekleding.

Deze onderdelen zijn vaak eenvoudig te vervangen. Controleer dus eerst of het probleem specifiek is of dat er sprake is van bredere slijtage. Als de kern van de stoel (zoals de mechaniek of de rugleuning) beschadigd is, dan kun je beter een nieuwe stoel aanschaffen.

Levensduur van de bureaustoel

Bedenk hoe oud jouw bureaustoel is. Zoals eerder genoemd, gaat een ergonomische bureaustoel gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Als je stoel deze leeftijd benadert of heeft overschreden, is het vaak verstandiger om de stoel helemaal te vervangen. Zelfs als de stoel er nog redelijk uitziet, kan het comfort en de ergonomische ondersteuning inmiddels flink afgenomen zijn.

De ARBO wetgeving

Controleer tot slot of jouw stoel nog steeds voldoet aan de huidige ARBO-eisen. Kan je stoel bijvoorbeeld niet meer goed worden ingesteld qua hoogte of rugleuning, of biedt hij onvoldoende steun aan je lichaam?

Dan voldoet hij niet langer aan de ARBO-normen, en is het tijd voor vervanging. Blijven zitten op een stoel die niet voldoet aan de ergonomische eisen verhoogt het risico op lichamelijke klachten.

Investeren in kwaliteit bureaustoelen bij Offeco

Een goede bureaustoel is essentieel om prettig en gezond te blijven werken. Merk je dat jouw bureaustoel toe is aan vervanging? Dan is het belangrijk om te investeren in kwaliteit. Bij Offeco vind je ergonomische bureaustoelen die voldoen aan de strengste eisen voor comfort en ondersteuning.

Kies jouw perfecte bureaustoel en blijf comfortabel, gezond en productief tijdens je werk. Neem vandaag nog een kijkje op onze website en vind de perfecte bureaustoel voor jouw werkplek!