Gratis verzending binnen NL&BE
Levering binnen 1-5 werkdagen
Op Bol beoordeeld met een 8,9.

Geschiedenis van de zit sta bureaus

De geschiedenis van de zit sta bureau gaat terug tot de 19e eeuw, toen de eerste verstelbare bureaus werden ontworpen. Deze bureaus waren echter vaak zwaar en onhandig en werden voornamelijk gebruikt in fabrieken en industriële omgevingen.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden er steeds meer studies gedaan naar de gevolgen van een sedentaire levensstijl op de gezondheid. Dit leidde tot de ontwikkeling van de eerste zit sta bureaus voor thuis en kantoorgebruik. Deze bureaus waren echter vaak duur en beperkt in verstelmogelijkheden.

In de afgelopen decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor de gezondheidsvoordelen van het werken in een actievere houding, zoals staand werken. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van meer betaalbare en gebruiksvriendelijke zit sta bureaus voor thuis en kantoorgebruik. Tegenwoordig zijn er verschillende modellen beschikbaar, waaronder elektrisch verstelbare bureaus, die eenvoudig kunnen worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.

Waarom kiezen voor een zit sta bureau?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een zit sta bureau:

  1. Gezondheid: Staan in plaats van zitten kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de rug en nekspieren te versterken en het risico op hart en vaatziekten, diabetes en obesitas te verminderen.
  2. Productiviteit: Studies suggereren dat staand werken kan helpen om concentratie te verbeteren en de mentale alertheid te verhogen.
  3. Flexibiliteit: Een zit sta bureau geeft gebruikers de mogelijkheid om hun houding tijdens het werk te wijzigen, waardoor de gebruiker zich minder snel vermoeid voelt en zijn/ haar focus behoudt.
  4. Comfort: Een zit sta bureau kan helpen om rugpijn en andere vermoeidheid te verminderen die vaak voorkomt als gevolg van een sedentaire levensstijl.
  5. Duurzaamheid: Zit sta bureau kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving en energiebesparing door het verminderen van het energieverbruik van verwarming en verlichting.

Het is wel belangrijk om te weten dat staand werken niet voor iedereen geschikt is, zoals mensen met bepaalde medische problemen of zwangere vrouwen. Het is daarom belangrijk om in overleg te gaan met een arts of fysiotherapeut als je overweegt om een zit sta bureau aan te schaffen.

Wij hebben twee soorten zit sta bureaus op voorraad, namelijk:

Handmatig verstelbare bureaus: Deze bureaus kunnen handmatig worden versteld tussen zit en staposities. De hoogteverstelling gebeurt met slinger.

Elektrisch verstelbare bureaus: Deze bureaus zijn uitgerust met een elektrische motor waarmee de hoogte eenvoudig kan worden aangepast met behulp van een afstandsbediening of een knop.

Verschil 1 motor en 2 motoren bij zit sta bureaus

Een zit sta bureau met 1 motor heeft één motor die verantwoordelijk is voor het verstellen van de hoogte van het bureau. Dit type bureau is vaak goedkoper dan een bureau met 2 motoren.

Een tweede motor kan zorgen voor een soepelere en snellere verstelling. Dit kan handig zijn als meerdere personen het bureau gebruiken of als de gebruiker vaak van houding wilt veranderen tijdens het werk. Ook heeft een zit sta bureau met 2 motoren meer draagkracht

Hoe stel ik mijn zit sta bureau in?

Het instellen van een zit sta bureau is afhankelijk van het specifieke model dat u heeft, maar hier is een algemene gids om u te helpen:

  1. Zorg ervoor dat uw bureau op een stabiele ondergrond staat en dat er voldoende ruimte is om het bureau te verstellen.
  2. Zet het bureau in de laagste stand en plaats uw stoel op de juiste hoogte. Uw voeten moeten plat op de grond staan en uw knieën moeten een hoek van ongeveer 90 graden vormen.
  3. Pas de hoogte van het bureau aan. Als u een handmatig verstelbaar bureau heeft, gebruikt u de hendel of het schroefsysteem om de hoogte aan te passen. Als u een elektrisch verstelbaar bureau heeft, gebruikt u de afstandsbediening of knop om de hoogte aan te passen.
  4. Zorg ervoor dat het bureau op een comfortabele hoogte is en dat uw armen op een ontspannen manier op het bureau kunnen rusten.
  5. Zorg ervoor dat uw beeldscherm op een comfortabele hoogte is en dat uw ogen op een hoogte van ongeveer 50-70 cm boven het bureau zijn.

Het is belangrijk om regelmatig van houding te veranderen, zowel zittend als staand werken. Het is aan te raden om elke 30 minuten een paar minuten te staan en te bewegen. Dit kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de rug en nekspieren te versterken.

Er zijn studies die aangeven dat staand werken gedurende een langere periode kan leiden tot vermoeidheid, rugpijn en andere gezondheidsproblemen. Het is aan te raden om elke 30 minuten een paar minuten te staan en te bewegen.

Het is ook aan te raden om het gebruik van een zit sta bureau geleidelijk op te bouwen, om zo de tijd die u staat te verhogen. Een verstandige manier kan zijn om bijvoorbeeld de eerste week een uur per dag te staan, de tweede week twee uur per dag en zo verder tot u een comfortabele hoeveelheid heeft bereikt.

Het is belangrijk om te weten dat de juiste instelling van een zit sta bureau afhankelijk is van de specifieke situatie en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Als u twijfelt over de juiste instelling, raadpleeg dan een fysiotherapeut of ergotherapeut voor professioneel advies.

Ons assortiment zit sta bureaus:

Duo zit sta bureau

Zit sta bureau 1 motor

Zit sta bureau 2 motoren

Zit sta bureau slinger

Zit sta hoek bureau