Gratis verzending binnen NL&BE
Levering binnen 1-5 werkdagen
Op Bol beoordeeld met een 8,9.

Top 4 beste ergonomische bureaustoelen voor in 2023

De Steelcase Leap V2 wordt beschouwd als de beste ergonomische bureaustoel van 2023. Merken zoals Herman Miller, Sit and Move, en Haworth worden ook genoemd als goede opties voor ergonomische bureaustoelen. Het is belangrijk om te investeren in een vitale werkplek, vooral voor mensen die veel tijd doorbrengen op kantoor, om rugklachten te voorkomen en sportprestaties te verbeteren.

  1. Steelcase Leap V2
  2. Therapod X HR
  3. Haworth Zody
  4. Herman Miller Aeron

Deze bureaustoelen worden beschouwd als de top-4 beste ergonomische bureaustoelen van 2023, met de Steelcase Leap V2 als de absolute nummer 1 uit de test. De bureaustoelen voldoen aan de Nederlandse Arbowet, waarin staat dat een goede bureaustoel aan de Europese norm NEN-EN 1335 moet voldoen.

1. Steelcase Leap V2

De Steelcase Leap V2 bureaustoel is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een ergonomische bureaustoel. De stoel is speciaal ontworpen om een optimale zithouding en comfort te bieden tijdens het werken achter een bureau. De stoel voldoet aan alle ergonomische eisen en is eenvoudig in te stellen, waardoor deze geschikt is voor iedere gebruiker. De luxe uitstraling van de stoel maakt deze nog aantrekkelijker.

2. Therapod X HR

De Therapod X HR is een ergonomische bureaustoel die is ontworpen met comfort en ondersteuning in het achterhoofd. De stoel is uitgerust met de Therapod® Sense Fit Technology hoge rug, die in hoogte verstelbaar is, en de zachte BIO Seat Technology zitting, die het bekken ondersteunt en druk herverdeelt. De stoel heeft ook een Donati Synchroonmechaniek, verstelbare 3D armleggers en een multi-positioneerbare hoofdsteun, waardoor deze comfortabel is voor lange zitperioden.

De stoel is verder uitgerust met een aluminium gepolijst onderstel met een mat zwarte onderzijde, een twee-fasen gaslift en multifunctionele wielen. De Therapod X HR heeft standaard 15 jaar garantie. De stoel bevat de gepatenteerde Sense Fit- en Bio™-technologieën voor rugleuning en zitting, en is ontworpen om een lange levensduur te garanderen.

De stoel heeft ook een circulaire component, waarbij gebruikers aan het einde van de levenscyclus een statiegeldbedrag van 50 euro per complete stoel ontvangen om de cyclus van de materialen te waarborgen en te sluiten. De producten kunnen dan gedemonteerd worden en het maximale aantal componenten weer gebruikt worden voor een nieuwe gebruiksduur.

3. Haworth Zody

Haworth Zody is een ergonomische bureaustoel die ontworpen is voor comfort en ondersteuning. De stoel is uitgerust met een unieke, asymmetrische schaalontwerp dat specifiek is ontworpen om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom te ondersteunen. De stoel heeft ook een aanpasbare lumbale ondersteuning en verstelbare armleuningen die kunnen worden aangepast aan de gebruiker.

De stoel heeft ook een synchroonmechanisme dat de rugleuning en zitting in een harmonieuze beweging beweegt, en een verstelbare zithoogte die geschikt is voor gebruikers van verschillende groottes. De stoel heeft ook een hoge rugleuning die de nek en schouders ondersteunt.

Haworth Zody is gecertificeerd voor de BIFMA level 2 en level 3 en is ontworpen voor een lange levensduur.

4. Herman Miller Aeron

De Herman Miller Aeron is een van de meest populaire en meest verkochte bureaustoelen ter wereld. Sinds de introductie in 1995 heeft de stoel vele prijzen gewonnen en records verbroken. De stoel is bekend om zijn duurzaamheid, innovatie en ergonomie, en is gemaakt zonder gebruik van schuim, stof of leer, dat destijds in de meeste bureaustoelen te vinden was.

Waarom een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een belangrijke investering voor degenen die veel tijd zittend doorbrengen. Omdat veel Nederlanders zeven uur of meer per dag zitten en nog eens 85% van hun vrije tijd zittend doorbrengen, kan veel zitten ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat veel zitten verantwoordelijk is voor bijna 7% van het aantal vroegtijdige sterfgevallen.

Een ergonomische bureaustoel kan rugklachten helpen voorkomen en verminderen en het risico op vermoeidheid, stress, hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en een slecht postuur verminderen. Dit komt omdat een ergonomische stoel is ontworpen om de natuurlijke houding van het lichaam te ondersteunen en druk op bepaalde delen van het lichaam te verminderen.

Investering in een goede ergonomische bureaustoel kan dus op lange termijn een grote bijdrage leveren aan de gezondheid en welzijn van degenen die veel tijd zittend doorbrengen.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die speciaal ontworpen is om de natuurlijke houding van het lichaam te ondersteunen en druk op bepaalde delen van het lichaam te verminderen. Ze zijn ontworpen om een optimale werkhouding te bieden door middel van de juiste ondersteuning en bewegingsvrijheid.

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen met verschillende posturen en zithoudingen in gedachten. Ze zijn verstelbaar zodat ze aangepast kunnen worden aan de gebruiker en zijn vaak voorzien van functies zoals verstelbare armleuningen, verstelbare hoogte, verstelbare rugleuning en verstelbare zithoek. Bovendien zijn ze gemaakt met materialen die zich aanpassen aan het lichaam van de gebruiker en zijn dynamisch om te voorzien in de behoefte van het lichaam om gevarieerd te bewegen.

Dynamische bureaustoelen

Dynamische bureaustoelen, waarop je continu in beweging bent, worden steeds populairder in de werkomgeving. Dit komt omdat zittend werken op een dynamische stoel de bloedcirculatie bevordert, druk op de tussenwervelschijven en gewrichten vermindert en spieren actief houdt. Dit kan helpen rugklachten voorkomen die vaak voorkomen bij bureaustoelen met een vaste zitting.

De zitting van een dynamische bureaustoel moet zo ontworpen zijn dat de spieren tijdens het zitten worden aangespannen en dat de ondersteuning van het bekken behouden blijft, ongeacht de positie waarin men zit. Veel dynamische bureaustoelen maken gebruik van synchroonmechanismen die ervoor zorgen dat de rugleuning en de zitting tegelijkertijd meebewegen als de gebruiker naar voren of achteren beweegt.

Waarop letten bij het uitkiezen van de juiste bureaustoel?

  • Verstelbaarheid: Een goede ergonomische bureaustoel moet verstelbaar zijn in hoogte, zitdiepte, rugleuning en armsteunen. Zo kun je de stoel aanpassen aan jouw lichaam en werkhouding.
  • Rugondersteuning: Een goede rugondersteuning is belangrijk voor een gezonde houding. Kies voor een bureaustoel met een aangepaste lendensteun die je rug ondersteunt.
  • Comfort: Het comfort van een bureaustoel is belangrijk voor een gezonde werkhouding. Kies voor een bureaustoel met een zachte zitting en rugleuning.
  • Duurzaamheid: Investeer in een bureaustoel van hoge kwaliteit die duurzaam is en lang meegaat.
  • Garantie: Kijk naar de garantie die wordt gegeven op de bureaustoel. Zo weet je dat je verzekerd bent tegen eventuele defecten.
  • Certificering: Kijk naar de certificeringen van de bureaustoel. Zo weet je of de stoel voldoet aan de Europese eisen.

Hoe intensief maak je gebruik van een stoel?

Een belangrijk aspect om op te letten is de verstelbaarheid. De bureaustoel moet in ieder geval te verstellen zijn op zithoogte, zitdiepte, rugleuning, lendesteun, armleuning hoogte, breedte en diepte, synchroon-mechanisme, en kantelbare zitting. Hierdoor kan je een optimale werkhouding aannemen en rugklachten voorkomen.

De materiaalkeuze is ook een belangrijk aspect. Er zijn stoelen verkrijgbaar met een mesh rugleuning, die zorgen voor een betere ventilatie en het voorkomen van transpiratie. Andere stoelen hebben een stoffen of lederen bekleding, die comfortabeler zijn maar minder ademend. Wij raden aan om goed te informeren naar het aantal Martindale dat de stof bevat.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de garantie die de fabrikant geeft. Een goede ergonomische bureaustoel zou minstens een garantie van 5 jaar moeten hebben. Ook is het handig om te kijken of de fabrikant een goede aftersales service aanbiedt, voor het geval je problemen hebt met de stoel.

Een ergonomische bureaustoel kan een grote investering zijn. Dit geldt zeker voor professionele bureaustoelen. Er zijn echter ook een aantal goedkopere ergonomische stoelen beschikbaar die de meeste basisfuncties hebben. Dus het is aanbevolen om rond te kijken en te vergelijken voordat je een aankoop doet.

Wat houdt Martindale in?

Martindale is een testmethode die wordt gebruikt om de slijtvastheid van stoffen te bepalen. Het wordt vaak gebruikt voor stoffen die worden gebruikt voor meubels, zoals banken en stoelen. De test bestaat uit het in contact brengen van een stof met een wrijvingsmateriaal en het aantal keren dat dit gebeurt wordt geteld tot de stof gaat scheuren of verkleuren. Hoe hoger het Martindale-aantal, hoe slijtvaster de stof. Dit is een indicatie van de duurzaamheid van de stof.

Al onze (N)EN 1335, NPR 1813 en Therapod stoelen hebben 100,000 tot 200.000 Martindale.

Een standaard budget bureaustoel heeft circa 10.000 Martindale.

Bureaustoel met armleuningen of niet?

Verstelbare armleuningen kunnen comfortabeler zijn en bieden ondersteuning voor je lichaam, vooral als je veel tijd doorbrengt zittend achter een bureau. Het is belangrijk om de armleuningen af te stellen op de juiste hoogte voor jouw lichaam en werkstijl.

Als je regelmatig staat of afwisselende werkzaamheden hebt, kan een bureaustoel zonder armleuningen praktischer zijn omdat het je meer bewegingsvrijheid geeft. Het is belangrijk om een bureaustoel te kiezen die aansluit bij je werkstijl en fysieke vereisten.

Bureaustoel met of zonder wieltjes?

Wieltjes op een bureaustoel kunnen handig zijn omdat ze de gebruiker in staat stellen gemakkelijk te verplaatsen rondom het bureau zonder op te hoeven staan. Dit kan zeker in een thuiskantoor een groot voordeel zijn. Echter, als de verkeerde wieltjes worden gebruikt, kunnen ze de vloer beschadigen. Harde wielen zijn voor zachte vloeren en zachte wielen zijn voor harde vloeren. Multifunctionele wielen zijn geschikt voor beide soort vloeren.

Verstelbare zithoogte

Het is belangrijk om een bureaustoel te kiezen die in hoogte verstelbaar is als je voor ergonomisch werken wilt gaan. De meest praktische manier om dit te doen is door middel van een gasveer of pneumatische techniek, waarmee de hoogte van de stoel kan worden aangepast zonder dat de gebruiker op hoeft te staan.

Als de bureaustoel door meerdere mensen gebruikt zal worden, zoals een collega op kantoor of een partner voor thuiswerken, is het belangrijk om te controleren of de hoogte-instellingen van de stoel geschikt zijn voor iedere gebruiker. Dit kan worden gedaan door de specificaties van de stoel in de webshop te bekijken.

Verstelbare rugleuning

Een verstelbare en adaptieve rugleuning is een belangrijk onderdeel van een ergonomische bureaustoel, vooral als de stoel door meerdere mensen gebruikt gaat worden. Het is aan te raden om de verstelopties van de rugleuning te bekijken, omdat dit een grote invloed kan hebben op de zitervaring.

Een optimale rugleuning moet de rug in staat stellen te bewegen, terwijl hij toch de nodige steun biedt in het midden van de rug. Ook ondersteuning in de lende is belangrijk, zodat de natuurlijke ronding van de onderrug ondersteund kan worden. Dit kan bijdragen aan een gezonde houding en vermindering van rugpijn.

Rugleuning met S vorm

Het doel van een lendensteun is om spierkracht te besparen die nodig is om een gezonde zithouding te behouden. Hoe minder energie het kost om in een gezonde zithouding te blijven zitten, hoe langer je dat vol kunt houden.

Het is belangrijk om de bolling van de rugleuning aan te passen aan de holle gedeelte van de rug, omdat dit kan helpen om rug-, schouder- en nekklachten te voorkomen. Een goede instelling van de lendensteun kan bijdragen aan een gezonde houding en het verminderen van rugpijn.

Hoofdsteun bij een bureaustoel of niet?

Ja, een hoofdsteun en een hoge rugleuning kunnen een goede keuze zijn als je regelmatig achterover leunt met je hoofd tijdens bijvoorbeeld bellen of Zoom-presentaties. De hoofdsteun biedt ondersteuning voor het hoofd, waardoor de spieren in de nek en rug worden ontlast en niet overmatig worden belast. Dit kan extra ontspanning geven voor als je lang achter je bureau zit.

Het is wel belangrijk om te weten dat een hoofdsteun alleen effectief is als deze op de juiste hoogte en positie is afgesteld, dus het is aan te raden om deze eerst goed te instellen voordat je hem gaat gebruiken. De hoge rugleuning kan bijdragen aan een gezonde houding en vermindering van rugpijn.

Synchroon mechanisme:

een bureaustoel met synchroonmechaniek is een goede keuze voor ergonomie omdat het ervoor zorgt dat zowel de rugleuning als de zitting van de stoel meebewegen, waardoor de ondersteuning van de rug en bovenbenen in elke positie behouden blijft. De weerstand van het mechanisme kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht van de gebruiker voor een optimale zitervaring.

Beste bureaustoel tegen rugklachten

Het is belangrijk om een stoel te kiezen die aanpast aan je lichaam, die verstelbaar is en die een dynamische component heeft. Een goede ergonomische bureaustoel kan rugklachten voorkomen en kan je productiever maken door een gezonde werkhouding te ondersteunen.

Dynamisch werken

het kan helpen om je bureau op te stellen in een hoogte die jou toelaat om een staande werkhouding aan te nemen. Hierdoor kan je afwisselend zitten en staan tijdens het werk. Ook kan een verstelbare werkplek, zoals een zit-sta bureau, een oplossing zijn. Zo kan je snel en eenvoudig van zit- naar sta-positie wisselen.

Het is belangrijk om te realiseren dat het belangrijk is dat jij je eigen comfortabel voelt bij de werkhouding die je aanneemt. Als je voelt dat je veel rugpijn hebt, of als je voelt dat je houding onnatuurlijk is, is het tijd om actie te ondernemen. Of het nu gaat om het aanschaffen van een nieuwe bureaustoel of het aanpassen van je werkplek, het is belangrijk om iets te doen voordat klachten verergeren.

Bureaustoel bij rugklachten

Kies voor een bureaustoel met een verstelbare zitting die meebeweegt met je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een synchroonmechaniek zijn, die zorgt voor een achterwaartse beweging van de rugleuning in combinatie met een daarop afgestemde, kleinere aanpassing van de zitting, zodat het ondersteuningspunt voor het bekken behouden blijft. Zorg voor een goede rugsteun, dit kan door een bureaustoel met een hoge rugleuning of een rugkussen. Als je last hebt van bepaalde rugklachten, overleg dan met een specialist zoals een chiropractor of fysiotherapeut, zij kunnen je adviseren welke bureaustoel het beste bij jouw rugklachten past. Vergeet niet om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag, dit helpt om rugklachten te voorkomen en te verminderen.

Beste ergonomische bureaustoel bij thuiswerken

Het is belangrijk om te onthouden dat de kleur of het design van een bureaustoel minder belangrijk is dan de ergonomische eigenschappen. Zorg ervoor dat de stoel aanpast aan je lichaam en de juiste ondersteuning biedt voor je rug, schouders en nek. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de hoogte van de stoel en het bureau goed op elkaar aansluiten en dat je voeten de grond kunnen raken. Als je een stoel vindt die aan al deze eisen voldoet en die bovendien aansluit bij je huisinrichting, dan heb je de ideale bureaustoel gevonden.

Beste bureaustoel voor lange of zware mensen

als je op zoek bent naar een geschikte bureaustoel voor lange of zware mensen, is het belangrijk om te letten op de afmetingen van de stoel, zoals de zitbreedte, zitdiepte, zithoogte, rugleuning en armsteunen. Zoek ook naar stoelen met verstelbare lendensteunen en synchroonmechaniek die specifiek zijn ontworpen voor lange of zware mensen, en waar het gewicht tot 150 kg of 200 kg kan worden ingesteld. Hoewel deze stoelen vaak duurder zijn, zijn ze het geld waard vanwege de extra ondersteuning die ze bieden.

Waarom een (N)EN1335 bureaustoel

De (N)EN 1335 bureaustoel is een Europese norm voor de veiligheid en comfort van bureaustoelen. Deze norm specificeert eisen voor onder andere de rugleuning, zitdiepte, zithoogte, armsteunen en instelmogelijkheden van de stoel. Een bureaustoel die voldoet aan deze norm garandeert dus dat de stoel veilig en comfortabel is voor gebruikers. Het is een goed idee om te kiezen voor een bureaustoel die voldoet aan deze norm, vooral als je veel tijd zit en het belangrijk vindt om gezondheid en comfort te behouden.

Extra aanbevolen ergonomische bureaustoelen:

Bureaustoel 7109

Bureaustoel 7109 is een comfortabele bureaustoel voor langdurig zitten.

Het heeft een Donati D109 mechaniek, een comfortabele zitting met stiknaden en 6 cm verstelbaarheid, een netbespannen rug, in hoogte verstelbare en in breedte- en diepte instelbare schuine armleggers, een aluminium gepolijst onderstel met een verchroomde gaslift en multifunctionele wielen.

De stoel voldoet aan de (N)EN 1335 normering en heeft standaard 10 jaar Full Service garantie.

Bureaustoel Comfort Xl

Met Bureaustoel Comfort Xl zit je altijd net zo comfortabel als de directeur.

Het Donati Dynamic Plus mechaniek, de extra dikke comfort zitting met stiknaden en 5 cm verstelbaarheid, de hoge, gestoffeerde rugleuning met stiknaden en de in hoogte- en breedte- verstelbare ergonomische armleggers zorgen voor veel comfort bij een langdurige zitperiode.

Deze bureaustoel is verder voorzien van een aluminium gepolijst onderstel met een mat zwarte onderzijde met een twee fasen gaslift en multifunctionele wielen.

De Manager XL heeft standaard 5 jaar garantie.

Bureaustoel Comfort XL voldoet aan de (N)EN 1335.

Bureaustoel 7678

De ideale zitpositie vinden gaat zeker lukken met de 7678 door een groter bereik en vele afstelmogelijkheden. Het Donati Tension Synchroonmechaniek, de comfort zitting met 10 cm verstelbaarheid, de netbespannen rug en de in hoogte-, breedte- en diepte verstelbare ergonomische armleggers zorgen voor veel comfort bij een langdurige zitperiode. Deze bureaustoel is verder voorzien van een aluminium gepolijst onderstel met een verchroomde gaslift en multifunctionele wielen. De 7678 heeft standaard 10 jaar garantie.

De 7678 voldoet aan de NPR 1813. Deze norm is een aanvulling op de (N)EN 1335 norm en heeft tot doel aan te geven op welke wijze ‘goed zitten’ en ‘verantwoord staan’ bij het kantoorwerk kan worden uitgevoerd. Door de aan te passen maatvoering zorgen deze kantoorstoelen voor circa 90% van de Nederlandse beroepsbevolking voor een goede en veilige ondersteuning. Deze stoelen hebben een groter bereik in afstelmogelijkheden en zijn daardoor geschikt voor verschillende lichaamslengtes en gedurende een langere zitperiode.

Bureaustoel 0901

De ideale zitpositie vinden gaat zeker lukken met de 0901 door een groter bereik en vele afstelmogelijkheden. Het Donati Tension Synchroonmechaniek, de comfort zitting met 10 cm verstelbaarheid, de gestoffeerde rug en de in hoogte-, breedte- en diepte verstelbare ergonomische armleggers zorgen voor veel comfort bij een langdurige zitperiode. Deze bureaustoel is verder voorzien van een kunststof design onderstel met een zwarte gaslift en multifunctionele wielen. De 0901 heeft standaard 10 jaar garantie.

De 0901 voldoet aan de NPR 1813. Deze norm is een aanvulling op de (N)EN 1335 norm en heeft tot doel aan te geven op welke wijze ‘goed zitten’ en ‘verantwoord staan’ bij het kantoorwerk kan worden uitgevoerd. Door de aan te passen maatvoering zorgen deze kantoorstoelen voor circa 90% van de Nederlandse beroepsbevolking voor een goede en veilige ondersteuning. Deze stoelen hebben een groter bereik in afstelmogelijkheden en zijn daardoor geschikt voor verschillende lichaamslengtes en gedurende een langere zitperiode.