Op bol.com beoordeeld met een 8,9
Levering binnen 1-5 werkdagen
Gratis verzending binnen NL&BE

Hoe kiest u de juiste bureaustoel?

Een groot gedeelte van de mensen met een kantoorbaan werken urenlang per dag zittend achter een bureau. Het is belangrijk dat u al die uren op een ergonomische manier zit, anders heeft u kans op lichamelijke klachten. Er zijn enorm veel verschillende bureaustoelen en daardoor is het maken van een keuze zeer lastig. Wij leggen u in dit artikel meer uit over de verschillende types bureaustoelen, zodat u een juiste keuze maakt.

Bureaustoel uitkiezen

Bureaustoelen zijn er in meerdere prijsklassen en uitvoeringen. Hoe meer onderdelen van de bureaustoel instelbaar zijn, hoe meer ergonomisch de stoel is. Of u al die aanpassingen nodig heeft, verschilt per persoon. Deze 6 onderwerpen helpen u bij het kiezen van een geschikte bureaustoel:

  1. Wilt u een Arbo gecertificeerde bureaustoel?
  2. Welk mechanisme past bij uw gebruik?
  3. Hoe wilt u uw armleuningen gebruiken?
  4. Zoekt u een specifiek merk?
  5. Heeft u rugklachten?
  6. Bent u langer en of zwaarder dan gemiddeld?

Wilt u een Arbo gecertificeerde bureaustoel?

Een arbo bureaustoel moet voldoen aan strikte arbeidsnormen.  Dit certificaat krijgt de bureaustoel wanneer het uw werkhouding en gezondheid bevordert tijdens het zitten. Bij bureaustoelen zijn er 2 soorten arbo certificeringen:

  • NPR 1813: bureaustoelen met deze arbeidsnorm zijn geschikt voor alle Belgen en Nederlanders. Zelfs voor mensen die langer zijn dan 193 centimeter.
  • NEN 1335: deze norm geeft aan dat de bureaustoel geschikt is voor mensen met een lichaamslengte in de klasse 151 en 192 centimeter.

Om meer verschillen te lezen tussen NPR 1813 en NEN 1335 bureaustoelen kunt u deze blog lezen.

Welk mechanisme past bij uw gebruik?

Het mechanisme bepaalt de verstelbaarheid van de zitting en rugleuning bij bureaustoelen.

Elk mechanisme is anders, u kunt het best een mechanisme uitkiezen die goed bij uw zitwensen past. De 3 belangrijke mechanismen zijn:

  • Kantelbaar: de zitting bij de stoel kantelt mee bij het veranderen van uw houding. Bij sommige modellen zet u de positie vast.
  • Volledig contact: de zitting van de stoel heeft een vaste positie, maar de rugleuning beweegt mee. Hiermee staat uw rug constant in contact met de rugleuning.
  • Synchroon: met dit mechanisme bewegen zowel de zitting als rugleuning met uw bewegingen mee. Dit geeft de maximale ondersteuning.

Hoe wilt u uw armleuningen gebruiken?

De armleggers van bureaustoelen zijn op max 4 manieren aanpasbaar. Bij de meeste standaardmodellen past u alleen de hoogte aan. Ook hierbij geldt: hoe meer ergonomisch de bureaustoel is, hoe meer mogelijkheden u heeft om de armleuningen aan te passen. De 4 aanpasbare opties zijn:

  • Hoogte: dit is voor juiste houding van uw armen ten opzichte van het bureau en het lichaam.
  • Breedte: u verbreedt de armleggers, zodat u armen goed naast het lichaam staan.
  • Diepte: u verstelt de armleuningen naar voren en achteren, waarmee u de afstand tot uw onderarm verandert.
  • Draaibaarheid: u schuift de armleggers opzij voor een andere zithouding.

Zoekt u een specifiek merk?

Als u voor een design bureaustoel gaat heeft dat zijn voordelen, namelijk een lange garantie, veel gebruikservaringen, veel instelmogelijkheden en het product heeft een lange levenscyclus. Merken die wij aanbieden zijn onder andere: Herman Miller, Steelcase, Ahrend en Sit and Move. 

Heeft u rugklachten?

Het belangrijkste bij het uitkiezen van een bureaustoel tegen rugklachten is dat de stoel ruimte biedt aan een oplossing die de rug op de juiste plek en manier ondersteund. Dit kan door veel stoelen uit te proberen, maar wij hebben een stoel in ons assortiment die 100% de klachten verhelpen. Namelijk de Therapod stoelen. Deze stoelen hebben een instelbare lendensteun die volledig op de rug afgemeten kunnen worden en ook hebben de stoelen meerdere soorten zittingen en rugleuningen. Niet iedereen is natuurlijk even zwaar of lang.

Bent u langer en of zwaarder dan gemiddeld?

Voor zwaardere mensen is het belangrijk dat de gasveer het gewicht aan kan en voor langere mensen is de zitdiepte verstelling heel belangrijk om comfortabel te zitten.

Heeft u specifieke vragen voor het uitkiezen van de bureaustoel dan kunt u gerust met ons contact opnemen.